ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Η Σαμοθράκη όπως τα περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι καταπράσινη. Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα ελληνικά νησιά, οι περισσότερες παραλίες της Σαμοθράκης δεν είναι με άμμο αλλά με πέτρες και βότσαλα.Εξαίρεση αποτελεί η παραλία Παχιά Άμμος, στο νότιο τμήμα του νησιού, που είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες με άμμο στην Ελλάδα, με θέα που κόβει την ανάσα, την Ίμβρο και την Τένεδο. Πάνω στην παχιά άμμο δεσπόζει η Παναγία η Κρημνιώτισσα, ένα μαγευτικό ξωκλήσι χτισμένο στον γκρεμό με θέα τη θάλασσα και το Αιγαίο, την Ίμβρο, την Τένεδο και τη Λήμνο.

Λίγο παραδίπλα βρίσκεται η υπέροχη μικρή παραλία Καρκάνι, καλά κρυμμένη και ήσυχη.

Ο Βάτος είναι μια ακόμη παραλία με άμμο, όμως η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με καραβάκι ή με ορειβασία! Πολλοί έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να βρουν τον Βάτο, γι’ αυτό αν δεν είστε έμπειροι ορειβάτες και δεν έχετε τις σωστές οδηγίες για το πώς θ’ αποφύγετε τις κακοτοπιές, καλύτερα προτιμήστε την ασφάλεια του καραβιού. Μη φύγετε όμως από το νησί χωρίς να επισκεφτείτε πρώτα την παραλία του Βάτου. Η εμπειρία είναι μοναδική.

Οι βάθρες της Σαμοθράκης είναι ένας θησαυρός κρυμμένος μέσα στο βουνό. Δεκάδες μικρές πισίνες με κρύο νερό που σχηματίζουν οι καταρράκτες. Δύο διαδρομές ξεχωρίζουν για τις βάθρες. Η Γριά Βάθρα και ο Φονιάς.

Η παραλία Κήποι, επίσης στην νότια μεριά του νησιού, με βαθιά πεντακάθαρα νερά, είναι μια υπέροχη και διαφορετική παραλία, με μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα. Όσοι έχουν δει το ξημέρωμα στους «Κήπους» δεν το ξεχνάνε ποτέ για την υπόλοιπη ζωή τους. Η θέα είναι πραγματικά μοναδική. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά στην άκρη του βράχου υπάρχει μια μικρή καντίνα, με μεζέδες.

Εάν έχετε τη δυνατότητα και τη διάθεση να μετακινηθείτε με βάρκα, θα εντοπίσετε διάφορους μικρούς κολπίσκους με σπηλιές, γαλαζοπράσινα νερά, λευκό στρογγυλό βότσαλο και κοχύλια. Σε αυτές τις παραλίες πιθανόν να συναντήσετε λάτρεις της φύσης, γυμνιστές ή ανθρώπους που περνάνε όλες τις ημέρες της διαμονής τους στο νησί σε κάποιον από αυτούς τους κολπίσκους.